Oorzaak en gevaren bij broei en schimmels in het ruwvoer

Bij veel veehouders zit er op dit moment broei en schimmels in het ruwvoer. Dat ligt mede nu ook aan de hoge buiten temperaturen in deze tijd van het jaar, wat steeds vaker voorkomt.

Broei veroorzaakt al gauw 2/3 liter melkverlies en vraagt veel meer onderhoud aan de poten van de koe.

Schimmels en broei verminderen de ruwvoer opname van de koe heel sterk. Maar het belangrijkste is, dat de gezondheid en weerstand van de koe snel achteruit gaat. Met name als men te maken krijgt met de Aspergillus of de Candida schimmels, die een grote invloed op uw veestapel hebben.

Eén van de grootste broei/schimmel oorzaken zijn de zijkanten van de sleufsilomuur. In veel gevallen zijn de sleufsilowanden niet goed afgekit waardoor er zuurstof doordringt. Grind/zand slurven en sommige waterslurvensystemen bieden geen goede optimale afdichting tegen de zijkant. Met name wanneer men niet ± 50 cm. boven de muur uitkuilt, gaat er meestal veel water tussen de silowand en het product zitten, wat beslist niet wenselijk is.

Wat opvalt bij sleufsilowanden is dat wanneer men met een grondwal werkt, de broei vorming nagenoeg weg is. Het geeft namelijk koelte af en is absoluut luchtdicht. En een bijkomstig positief punt is dat de veehouder veilig en gemakkelijk boven aan de sleufsilowand kan werken.